architecture / interior design

Tiered Lodge by Naoi Architecture & Design Office

House in Nasu highlands, Tochigi, Japan by Naoi Architecture & Design Office.

The first step was to configure two volumes lying next to each other that corresponded to the contours of the terrain, and then to shift these volumes along both the horizontal and vertical axes. Through this process, we were able to create a level surface that could bridge the gap between the cross-section of the lodge and the forest outside it, while also prompting an awareness of changes in the topography of the site. The space that emerged as a result of this elevation difference and shifts in the surface of the floor showcases subtle variations in the size of each volume, the windows, and the quality of the light in each interior. This structure enabled us to endow what is essentially a single-roomed space with remarkable depth and variation. The dining and kitchen area, which opens directly onto the outdoor terrace and features an open stairwell, is situated in the southwest corner of the site, making it a fluid space with a distinctively bright, open quality. The sliding doors at the corner of the dining and living area, which can be stowed inside the wall, give the boundaries between the interior and exterior of the lodge an ambiguous character. For the facade, special efforts were made to preserve the integrity of the forested landscape by installing exterior walls covered in cedar boards and a continuous series of slit windows. By paying close attention to the possibilities presented by a given site, and giving spatial form to its distinctive qualities, we hope to be able to continue creating buildings that showcase the beauty that belongs to the realm of architecture. The living room situated on the far eastern end of the site, on the other hand, is configured as a zone of peace and quiet where the family can gather around the fireplace. The loft, located on a mezzanine that lies above the living room, is a suspended space lying in mid-air that offers the inhabitants a commanding, elevated view of the trees outside the lodge.

via: archdaily

ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s