architecture / interior design

House by Takato Tamagami

House in , Japan, by Japanese architect Takato Tamagami.

This house for a young couple stands on a lot in a readjusted land on a hill. The site faces a street on the north, and is surrounded by neighboring houses on the other three sides. It seemed like a rather commonplace urban condition at first, but we were excited to discover a good view of a park below, located across the street towards northeast direction. We imagined that if we make the house high enough, they will have a nice view towards the park and the panorama of the town on the hill, and enjoy seasonal changes of trees from there. So our design started from providing a large window towards the park view on top floor.

The building consists of interlocking volumes of cuboid located parallel to the site and cube rotated by 30 degrees to face the park. Plan of the cuboid is based on golden proportion and spatial division is determined by logarithmic spiral. By giving order to spatial proportion and composition, one can provide a sense of stability and comfort in living environment. This is a classical design method that had been adapted by many architects in the past. We added a new step to this method that is extracting the square and rotating it. As a result we created a dynamic spiral flow of circulation and form. Light and view transform in multiple ways as you move up and down the space. Each volume has floor on different level and each floor is allocated for specific use, and the floors step up continually and extend outwards. The gap between mezzanine ceiling and top floor is used as storage space.

Garage is placed in a part of rotated cube and the ceiling is made high enough to accommodate a canoe, as the client loves outdoor sports. And we made storage space above the garage so that they can load and unload outdoor sport goods directly from the car. Each space has different ceiling height. Entrance hall has a 6.6 meter-high void space and as you go up ceiling height of each living space gets lower. Living room on the mezzanine level is 3.9 meters high and dining room on the second floor is compressed to 2.2 meters high. Here the sense of horizontality is emphasized to enhance visual experience. As you approach the full-width window a bright panoramic view of trees and surrounding townscape opens up dramatically.

Study/book storage is located in that middle on the mezzanine level, which is used as private room of the client’s wife. It is visually inaccessible from the rest of the house, except that it is visually connected to the double-height bedroom so the couple can feel each other’s presence while maintaining some privacy. She can go down there from the second floor using stairs located behind the kitchen, so it is easy take a break from housekeeping and enjoy her free time. By splitting floor levels we were able to separate living spaces while maintaining a sense of togetherness at the same time. The couple stands by the dining room window and sees neighborhood children playing cheerfully in the park. When they have a child on their own he/she will eventually join there. From this window they will keep an eye on growth of all children and their hometown.

via: europaconcorsi

ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s